Japán
2015-09-18 Információk


Hivatalos név: Nippon-koku vagy Nihon-koku
Anyanyelven: ???
Államforma: Alkotmányos monarchia
Időzóna: GMT + 8 óra
Pénznem: ? (jen)
Főváros: Tokió
Terület: 377 835 km²
Lakosság: 127 450 459 fő (2010)
Népsűrűség: 336,3 fő/km²
Hivatalos nyelv: japán, további beszélt nyelv: angol
Éghajlat: Japán a mérsékelt égövben fekszik, de megtalálhatjuk területén a szubtrópusi hőséget és az északi vidékeke jellemző telet, a forró nyarat és a nagy havazást. A négy évszak határozottan elkülönül. A tavasz a híres cseresznyevirágzásnak és a turisták megjelenésének az ideje. Az enyhe, meleg és párás nyarat általában egy négy hétig tartó esős monszun időszak vezeti be június közepén. Az ősz rendkívül gazdag, színárnyalatokkal élénkíti a japán táj szépségét. Ragyogó napsütés és kellemes időjárás teszi vonzóvá a turisták számára. A tél általában enyhe, erős hideget csak az északi részeken, vagy a magasabb hegyek síparadicsomaiban tapasztalhatunk.
Népcsoportok: Japán (98,5%), koreai (0,5%), kínai (0,4%), egyéb (0,6%)
Vallások: Shinto, buddhizmus, kereszténység, egyéb
Nagyobb települések: Tokió, Yokohama, Osaka, Nagoya, Sapporo, Kobe, Kyoto, Fukuoka, Kawasaki, Hiroshima, Kitakyushu, Sendai.
Beutazási feltételek: Magyar állampolgár megfelelő anyagi fedezet felmutatása mellett legfeljebb három hónap időtartamra vízummentesen utazhat Japánba. Az útlevélnek a tervezett tartózkodást követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
A turizmus céljából magánútlevéllel beutazni kívánóknak az alábbi iratokat kell bemutatniuk:
1. az ország elhagyására hivatott érvényes menetjegyet, vagy az azt helyettesítő igazolást,
2. az ország elhagyásakor még legalább 6 hónapig érvényes útlevelet,
3. az országban való tartózkodás alatt felmerülő összes költség megtérítését bizonyítani képes hivatalos igazolást, bankkártyát vagy okiratot.
A vízummentesség nem vonatkozik munkavállalás, letelepedés, hasznot hajtó nyilvános szórakoztatás (beleértve a sportot is), tanulmányok folytatása vagy a foglalkozásának gyakorlása céljából, illetőleg a 90 napot meghaladó tartózkodásra érkező személyekre. Az ezekbe a kategóriákba tartozó személyeknek a japán konzuli hatóságoknál vízumért kell folyamodniuk.
Fizetés: Japán pénzneme a jen. A pénzváltás az országba érkezéskor valamennyi nemzetközi repülőtéren és kikötőben megoldott. Ugyancsak általános a pénzváltás a nagyobb szállodákban. Fontos figyelembe venni, hogy az eurót nem minden bankban váltják. A pénzváltás szempontjából legszélesebb körben elfogadott külföldi valuta az USA dollár. A külföldi bankkártyák használata korlátozott. Egyes fizetőhelyek és bankautomaták csak a japán bankok által kibocsátott kártyákat fogadják el. Szintén figyelemmel kell lenni arra, hogy a bankautomaták meghatározott üzemidő szerint működnek, éjszaka, hétvégéken és ünnepnapokon csak korlátozottan vagy egyáltalán nem üzemelnek.
Közbiztonság: Japán a külföldiek számára kiszámítható, biztonságos ország.
A japán szervezett bűnözés általában zárt körben működik, és nem érinti a külföldi látogatókat, amennyiben nem kerülnek kapcsolatba a jól körülhatárolható szórakozó negyedek belső viszonyaival. Súlyosabb veszélyt jelenthet a nemzetközi szervezett bűnözés, amely az ezredfordulótól kezdve egyre intenzívebben jelentkezik Japánban. Ennek oka Japán nyitottabbá válása és a külföldi munkaerő alkalmazásának növekedése.
Elektromos áram: 100 V, 50 és 60 Hz A hálózati feszültség egyedülállóan 100 V (nem az amerikai kontinensen használt 110V). Kelet-Japánban 50 Hz, Nyugat-Japánban 60 Hz. A hálózati csatlakozóhoz adapterre van szükség. Erre elektronikai cikkek vásárlásakor is figyelemmel kell lenni.
Egészségügy: Japánban nagy súlyt fektetnek a tisztaságra, és a japán kultúrában gyökerező közösségi szellem érzékelhető az egészségügy területén is. Beteg emberek gyakran maszkokban járnak, hogy ne fertőzzék meg embertársaikat, a mentőhálózat – melyet a tűzoltóság működtet - jól felszerelt, az önkormányzatok rendelkeznek járványügyi programokkal.
Japán egészségügyi és járványügyi helyzete igen jó, az utazók számára védőoltás, egyéb különös elővigyázatosság nem szükséges.
A rövidtávra érkező látogatók mindenképpen rendelkezzenek egészségügyi ellátást fedező utasbiztosítással. Az egészségügyi szolgáltatás magas színvonalú, egyben igen költséges. Orvosi ellátás igénybevételekor nehézséget jelenthet a kommunikáció, bár az orvosok jelentős része beszél idegen nyelven. A külföldi látogatóktól - biztosítás megléte mellett is - általában a kezelés teljes költségének helyszíni kifizetését kérik.
Nemzetközi repülőterek: Tokyo, Fukuoka, Nagoya, Osaka, Niigata, Naha, Kagoshima, Kumamoto, Nagasaki.
Helyi közlekedés: A japán tömegközlekedés jól szervezett és biztonságos. A tömegközlekedési eszközökön távolságarányos díjat kell fizetni. A menetjegyet az utazás végéig meg kell őrizni, mert az állomás elhagyásához szükséges. A közúti közlekedésben a balkéz szabály érvényes, ami különös figyelmet érdemel az idelátogató magyaroktól. Kevés a baleset, a japán gépjárművezetők figyelmesen vezetnek, a hatóságok rendszeres ellenőrzéssel betartatják az előírásokat. A taxik biztonságosak, távolság alapú fix díjazást alkalmaznak, a borravaló Japánban ismeretlen.
Japánban magyar, illetve Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet autót bérelni. Az autóbérlés előfeltétele a japán jogosítvány megléte. Magyar állampolgár az érvényes, a nagykövetségen konzul által hitelesített japán fordítással ellátott jogosítványa bemutatása után a rendőrségen kiegészítő vizsgát letéve juthat hozzá a Japánban érvényes gépjármű vezetői engedélyhez. A közúti közlekedésben a balkéz szabály érvényes, ami különös figyelmet érdemel az idelátogató magyaroktól. A vasúti közlekedés pontos és megbízható. A két legnagyobb légitársaság (ANA, JAL) járatai behálózzák a szigetországot. A szigeteket összekötő hajóforgalom a személyszállításban kisebb jelentőségű.


Külképviselet


Magyar Nagykövetség Japánban:
Cím: 2-17-14. Mita, Minato-ku, Tokyo 108-0073
Előhívó: (00)-(81)-(3)
Telefon: 3798-8801, 3798-8802, 3798-8803, 3798-8804
Meghatalmazott nagykövet: Bohár Ernő

Japán Nagykövetség Magyarországon:
Cím: 1125 Budapest, Zalai út 7.
Telefon: 398-3100
Meghatalmazott nagykövet: Tetsuo Ito