Mianmar
2015-09-18 Információk


Hivatalos név: Mianmari Államszövetség Köztársasága
Anyanyelven: Myanmar Naingngan
Államforma: Köztársaság
Időzóna: GMT+06:30
Pénznem: mianmari kijap (MMK)
Főváros: Yangon (Rangoon)
Terület: 676 577 km2
Lakosság: 47 963 012 fő (2010)
Népsűrűség: 75 fő/km²
Hivatalos nyelv: burmai, További beszélt nyelvek: angol, tamil, hindi, kínai, san, karen, kacsin, csin, kajah.
Éghajlat: Mianmar a trópusi monszunövezethez tartozik. A délnyugati monszunesős időszaka május közepétől október közepéig, a hűvösebb, száraz időszak decembertől márciusig tart. Ezek között két rövid időtartamú forró átmeneti időszak van - április-májusban és október-novemberben. A Shan-fennsík nyugati peremén 2000 mm, a központi síkságon csak 400–1000 mm csapadék hullik évente. A havi átlaghőmérséklet évszakonkénti eltérése Mandalayban nagyobb (áprilisban 32 °C, januárban 20,5 °C), mint a tengerparthoz közeli Rangoonban (áprilisban 30,5 °C, januárban 25 °C). Tekintettel arra, hogy Mianmarban a trópusi éghajlat dominál, a legpraktikusabb viselet a vékony pamutruha. A hűvös évszakban, és a hegyvidéki területeken pulóver vagy dzseki ajánlott. A templomokba, kolostorokba való belépés előtt mindenfajta lábbelit, valamint a zoknit, harisnyát is le kell venni, a belépés kizárólag mezítláb engedélyezett, a vallási épületek meglátogatása rövidnadrágban és rövid ujjú pólóban tilos.
Népcsoportok: burmai (78%), san (9%), karen (7%), csin (2%), kínai (2%), indiai (1%), kacsin (1%)
Vallások: buddhista (87.2%), mohamedán (3.6%), hindu (1%), keresztény (5.6%), egyéb (2.6%)
Nagyobb települések: Yangon (Rangoon), Mandalay, Henzada
Beutazási feltételek: A beutazás feltétele, hogy az utas rendelkezzen érvényes vízummal és a belépéstől számított legalább hat hónapig érvényes útlevéllel. A 4 hétig érvényes turista vízumot, illetve a 10 hétig érvényes üzleti vízumot Mianmar külképviseletein lehet igényelni. A repülőtéren, belépéskor igényelhető vízum (visa on arrival) 2010. szeptember elsejével megszűnt.
Utazás előtt feltétlenül kössenek teljes körű utas és balesetbiztosítást! Biztosítás nélkül elindulni szó szerint életveszélyes.
Fizetés: Az országba érkezéskor megfelelő mennyiségű USD készpénzt kell hozni a tartózkodás költségeinek fedezésére. A hitelkártyákat és utazási csekkeket (egyes szállodák kivételével) nem fogadják el, bankautomaták pedig nincsenek az országban. A hamis dollártól tartva előfordulhat, hogy a helyi váltók nem fogadják el az AB és a CB-vel kezdődő sorszámozású amerikai bankjegyeket. Ugyanígy problémát jelenthet a szakadt bankjegy vagy amelyikre tollal korábban ráírtak.
Közbiztonság: Az Indiával, Kínával, Laosszal és Thaifölddel határos területek - ideértve a Chin államot, a Sagaing Területet, illetve a Mon, Kayin, Kayah, Kachin és Shan államokat (Shan államban Inle Lake turista célpont kivételével) - továbbra is az „utazásra nem javasolt” térségek közé tartoznak. Az ország egyéb területeit a minisztérium a „fokozott biztonsa´gi kocka´zatot rejtő” tova´bbi orsza´gok e´s te´rse´gek kategóriájába sorolta.
Az etnikai konfliktusokkal küzdő Mianmar egész területén előfordulhatnak terrorista merényletek. Az elmúlt évek célpontjai között találni kereskedelmi létesítményt, turisztikai látványosságot és tömegközlekedési eszközt is. A terrorcselekmények ugyan egyszer sem irányultak külföldiek ellen, mégis találni külföldi állampolgárokat az áldozatok között. Javasoljuk, hogy a nyilvános helyeken legyenek különösen körültekintőek.
A Rangoon, Mandalay, Bago és az Irrawaddy régiók korlátozás nélkül látogathatók. A felsoroltakon kívül az ország egyéb részeinek felkereséséhez központi hatósági engedélyre van szükség a turizmusért felelős minisztériumtól. Lásd www.myanmartourism.org,
Elektromos áram: 230 V, 50 Hz, G aljzat a jobb hotelekben. A nagy szállodaláncoknál is előfordulnak a különböző aljzatok.
Egészségügy: Yangonban és Mandalayban rutin orvosi vizsgálatokat el lehet végeztetni, de máshol nem garantálható a megfelelő szakképzettségű orvosi háttér. Általában bármilyen orvosi beavatkozást megelőzően készpénzben ki kell fizetni a kezelés árát.
A dengue láz, malária és egyéb trópusi betegségek egyaránt előfordulnak Mianmarban.  A Mianmari Unióba látogató magyar állampolgároknak javasoljuk, hogy a szükséges védőoltásokkal és higiénés előírásokkal kapcsolatban vegyék fel a kapcsolatot a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Infektológiai Tanszékével (1135 Budapest, Szabolcs utca 33-35.; Tel: 3-203-091, 3-203-092). A csapvíz csak forralva iható, javasoljuk a palackozott víz fogyasztását.
Nemzetközi repülőterek: Yangon (Rangoon)
Helyi közlekedés: A közúti közlekedés - különösen az esős évszakban (májustól-októberig) - igen veszélyessé tud válni. Fontos tudni, hogy a helyi törvények értelmében minden esetben a gyalogost gázoló gépjármű vezetője a felelős. A legtöbb gépjármű (gépkocsik, taxik, buszok) katasztrofális műszaki állapotban van. További kockázati tényező, hogy a kötelező jobboldali vezetés ellenére a legtöbb gépkocsi jobbkormányos. Vezetni csak érvényes burmai jogosítvánnyal lehet. A magyar vagy nemzetközi jogosítványt nem fogadják el.
A vasúti járműpark állapota erősen leromlott. Gyakoriak a halálos balesetek, bár ezeket nem mindig tárják a nyilvánosság elé.
A vízi közlekedési eszközök műszaki állapota meg sem közelíti a nemzetközi normákat, és a mentőalakulatok lehetőségei is erősen korlátozottak.


Külképviselet


A Mianmari Unióban semmilyen magyar képviselet nincs.
Magyarország Mianmarba is akkredidált külképviselete Bangkokban (Thaiföld) található, ezért a Mianmarba utazóknak a konzuli segítség nyújtása komoly nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe. Javasoljuk, hogy utazásuk előtt a töltsék ki a konzuli védelemről szóló adatlapot, melyet vagy a Külügyminisztérium honlapjáról tölthetnek le.
A magyar állampolgárok konzuli érdekvédelmét egy kétoldalú megállapodás alapján jelenleg a Német Szövetségi Köztársaság yangoni nagykövetsége látja el.

Cím: Embassy of the Federal Republic of Germany
9 Bogyoke Aung San Museum Road
Bahan Township
11201 Yangon / Union of Myanmar

Konzuli kerület: A Mianmari Unió teljes területe
Telefon: +95-1-548951, 548952, 548953

Vészhelyzeti ügyeleti telefonszám
+95-9-5023209 (német/angol)
+95-9-5023208 (burmai/angol)