Ötórai tea Charles Brewer Cariassal
2016-05-12 Venezuela


M. J. - Mark Moffet nyilatkozza, hogy Ön a jelen felfedezők között a legnagyobbként számon tartott a világon. Egy igazi túlélő - survivalist!

Hogyan volt képes ekkora tudományos anyagot átfogni, feltérképezni és feldolgozni?

Ch. B. - „Nem vagyok kalandor, aki adrenalin-függő és minden kockázatot bevállal, sőt exibicionista sem, aki a hírnévért bármire képes. Egyáltalán nem szeretem, kifejezetten elutasítom ezeket a populista és divatos kifejezéseket, amelyek a kockázatra és a közszereplési vágyra helyezik a hangsúlyt. Ami engem motivál az a felfedezés vágya, a tudás megosztása, a hosszas kutató munka és annak gyümölcse.

Én felfedezőnek tartom magam, akinek megadatott a lehetőség, hogy azzal foglalkozzon, amit szeret és, aki tisztában van munkájának jelentőségével. Szívesen osztom meg az eredményeket barátaimmal, ismerőseimmel és mindenkivel, aki nyitott és fogékony erre a témára. Külön öröm ez nekem, nem tartom meg magamnak az információkat, élményeket és emlékeket.

M. J. - Mr. Brweer, a véletlenben nem hiszünk, de Önnél mi volt az a motiváció, ami a világ végének felfedezése felé terelte a mindennapi munkája mellől?

Ch. B. - 13 könyvet és körülbelül 100 cikket írtam eddigi kutatási eredményeimről, amelyek közül néhány folyamatos és irányított kutatás, a többi viszont véletlenszerű rábukkanás gyümölcse.

Büszke voltam, hogy a fogorvosi egyetemen a legjobb tanulóként végeztem, mindent tudni akartam. Aztán később rájöttem, hogy a világ annyira kinyílt, a globalizáció hatására annyi információ zúdul ránk, amekkora mennyiséget nem lehet befogadni és elraktározni. Elhatároztam, hogy elsősorban a biológia, a földrajz, a botanika, a geológia és az etnológia tudományokban mélyítem majd el ismereteimet.

M. J. - Mark Moffet fotográfus és író szerint ma Ön a legnagyobb felfedező, természettudós és író a Földön. Egy igazi túlélő. Hogyan tud ilyen átfogóan egy ilyen széleskörű tudományos témát feldolgozni? Mennyire volt könnyű Önnek kutatóvá, természettudóssá és íróvá is válnia?

Ch. B. - Mark Moffet, a legnagyszerűbb makró fotós és a hangyák viselkedésének szakértője idén Shanghaiban azt állította, hogy én vagyok jelenleg a legsikeresebb felfedező a világon. Véleményem szerint kijelentését nagyban befolyásolta több éves barátságunk, de azért elgondolkoztatott. Körülbelül 250 expedíciót vezetett a Guayana-i magasföldekre és dzsungelekbe.

Kutatási eredményeim alapjául nem könyvek, lexikonok szolgáltak, sokkal inkább a szabadban töltött órák, napok és hónapok, a vadvilágban megélt élmények és az ott szerzett tapasztalatok útján keletkeztek. Másztam, úsztam, ejtőernyőztem, indián nyelveket tanultam és barlangokban is kutattam. Mindezek összeadódva jelentették későbbi publikációim alapját. Számos kitűnő botanikussal, zoológussal, fotóssal, genetikussal, barlangásszal vezettem expedíciót, akiktől rengeteget tanultam. Ilyen volt Maguire, Steyermark, Vareschi, Dunsterville, Givnish, Boom, Buck, McDiarmid, Spangler, Gardner, Ojasti, Joly, Derka, Barrio-Amorós, Lundberg, Aubrecht, Audy, Smida, Katovsky, Moffett, Neel, Madi, Chagnon és még sorolhatnám.

M. J. - A korall-típusú szilíciumdioxid egy egyedülálló élő organizmus. Lehet, hogy ez a világ legrégebbi élő organizmus? Hogyan talált rá?

Ch. B. - Ha visszavennénk egy kicsit a mindennapi tempóból, megállnánk egy pillanatra és megfigyelnénk a körülöttünk lévő dolgokat mindennap új dolgokra csodálkoznánk rá. Ez a helyzet a „Biospeleothem”-ekkel is. Azokra a felfedezésre váró életformákra találtam ki ezt a kifejezést, amelyek fénytől elszigetelve, barlangok mélyén lelhetőek fel. Joyce Lundberg és Roman Aubrecht földtani és paleontológiai kutatókkal folytatott tanulmányozásuk során arra jöttünk rá, hogy ezek eddig be nem azonosított többsejtű organizmusok lehetnek.

M. J. - Több törzset is ismerek az Amazonas és az Orinoco környékén. Ön sokkal közelebbről ismeri őket, hiszen élt is köztük. Milyen tapasztalatokat tud velünk és az olvasóközönséggel megosztani a Yekuana és a Yanomamö törzzsel való együttélés kapcsán?

Ch. B. - A Ye´kwana (Makiritare) törzzsel együtt töltött idő alatt gyakoroltam a nyelvüket, így a Ye´kwana-t és a Yanomamö-t is megértem már. Sőt előbbit folyékonyan beszéltem is abban az időszakban. Számos tanulmányt és publikációt készítettem a két nép genetikájára, fogászati jellemzőire és eredetére vonatkozóan, amelyből kiderül: 12-15 000 éve a Bering szoroson átkelt mongol őslakosok leszármazottai lehetnek a mai Ye´kwana-t és Yanomamö törzsek tagjai.

M. J. - Az emberek régóta tartanak az ismeretlentől, de nem azért mert mind veszélyes, hanem mert általában félünk az ismeretlentől. De félt-e Ön valaha a vadonban?

Ch. B. - A vadonban nem, de az ismeretlen veszélyek talán úgy, mint Önt is a városi mindennapjainkban vesznek körül. A természet és lakói kiszámíthatóbbak, mint az ember.

M. J. - Türelem és szerencse is kell a ritka pillanatokhoz. Mit tart Ön élete legnagyobb relikviájának és legemlékezetesebb expedíciójának?

Ch. B. - Talán megengedi, hogy a rólam elnevezett Charles Brewer kvarcit barlangot nevezzem meg. A legnagyobb a világon és a számos kutatás, feltárás ellenére mindig nyújt újat, szóval kimeríthetetlen és felfedezhetetlen! A barlang tavak, vízesések, ásványkiválások és egyedi rovarok, hüllők otthona. Erősen kötődik hozzám lélekben, és örülök, hogy korlátozott létszámban, de vannak, akik évről évre eljutnak a „Roraima mélyén az istenek barlangjába”.

M. J. - Az Explorer World Travel expedíciót szervez a Roraimára Magyarországról 2014-ben. Csatlakozna-e hozzánk, hogy tapasztalatával elősegítse a lelkes felfedezőket?

Ch. B. - Nagy és nem mindennapi kihívásra vállalkoznak. De sikert csak az érhet el, aki áldoz érte. Mivel Ön már járt ebben a térségben, ismeri az adottságait, kellően felkészülhetnek a tematikus expedíciójukra. Én pedig a tőlem telhető tudással, ismerettel támogatom Önöket. Ha erőm engedi ott leszek Önök között a Roraima „asztallapján”, ha nem, akkor csak a tudásomat és ismereteimet fogom az Önök rendelkezésére bocsátani. De! A követőim közül van, aki megbízható és ha nem tudok menni, akkor ott lesz Önökkel a tepui meghódításakor.

M. J. -  Az Explorer Magazin és az Explorer World Travel nevében köszönjük, hogy megosztotta velünk a nem mindennapi életútjához kapcsolódó tapasztalatokat Eljönne-e Budapestre, hogy feltárja titkait a magyar világjárók előtt?

Ch. B. - Örömmel teszek eleget a meghívásnak. Bár éppen a legnagyobb terjedelmű, összefoglaló 600 oldalas könyvemen dolgozom, alig van szabadidőm. Ám számomra minden utazás kaland. Várom, hogy találkozzunk Magyarországon.

 

A riportcikk Monos János és Koltai Bernadett munkája