KÁRPÁTALJA



Szállás típusa
Program szerint
Ellátás módja
Program szerint
Utazás módja
Busz
Időtartam
8 nap / 7 éj


Természeti szépségek és 1100 év magyar kulturális emlékei

 

Utazás: 50 fős autóbusszal

Szállás: 2 éjszaka Munkácson 3*** szállodában / 3 éjszaka Kőrösmezőn 2** panzióban / 2 éjszaka Volócon 2** szállodában, 2 ágyas szobákban.

Ellátás: Reggeli

 

Program:

1. nap: A Honfoglaló magyarság; A gyepűrendszer az Árpádok-idején

Indulás reggel 6:30 órakor a Hősök-teréről. Utazás rövid pihenőkkel Beregsurányba, a határra, útközben ismerkedés a hun-magyar rokonság eredetét bemutató külföldi krónikákkal és a középkori magyar forrásokkal (Anonymus: Gesta HungarorumKépes Krónika). A határ átlépése (az átlépés időtartama változó, átlag 2 óra.) után délutáni érkezés Tiszacsoma honfoglalás-kori magyar temetőjéhez. A sírhelyek, majd az emlékpark megtekintése. Áttekintés a IX-X. századi magyarság életmódjáról, hatalmi berendezkedéséről és háborúiról. A gyepűrendszer, természetes erőd szisztémájának vázlatos bemutatása. Késő délutáni érkezés Beregszászba, a legnagyobb magyar lakossággal rendelkező kárpátaljai városba. Városnézés a főtéren: a Monarchia korabeli eklektikus és szecessziós főiskola épülete, a magyar múltnak és hírességeknek emléket állító szobrok, emléktáblák megtekintése, séta a Borzsava partján. Rövid szabad program, pénzváltás. Borkóstoló Benén, anekdotákkal és a legjobb, „Székelyföldön is túli” székely viccekkel. Esti érkezés Munkácsra. A szállás átvétele, fakultatív vacsora lehetőség, majd poharazgatás…

Éj Munkácson

2. nap: Munkács és Ungvár magyar emlékei

Reggeli a szállodában. Utazás a munkácsi várhegyre, a XVI – XVII. századi magyar történelem emblematikus helyszínére (részlegesen felújított, hatalmas, több generációs erődrendszer). Fényképezés a Zrínyi Ilona és a gyermek Rákóczi szobránál és hatalmas, új Honfoglalás szobornál. Pihenő a vár reneszánsz belső udvarában. Megérkezés a belvárosba. Közös séta a Béke-téren, a szecessziós városházától - a Munkácsy szoborig, majd szabadprogram. A Latorca partjának fényképezése, majd elutazás Ungvárra, Kárpátalja legnagyobb városába. Látogatás a többször átépített várban (állat-és növényvilág kiállítás, néprajzi gyűjtemény), majd az igényes skanzen megtekintése, ahol élő környezetben kerülnek bemutatásra a különböző népcsoportok, magyarok, ruszinok, ukránok, románok, szlovákok, huculok, lengyelek házai, gazdasági épületei és templomai. Városnéző séta az Ung partján, majd rövid szabad program. Esti visszaérkezés a munkácsi hotelbe.

Éj Munkácson

3. nap: A XX. század viharai; Kik is a huculok?

(Figyelem! Esőkabát és a bokát tartó túrabakancs ajánlott.)

Reggeli a szállodában, majd indulás Huszt romjaihoz. Útközben ismerkedés az I. Világháború keleti frontjának eseményeivel, a Monarchia és Oroszország összecsapásaival. Kárpátalja rövidke Csehszlovák időszakának áttekintése, az 1939. márciusi visszatérésig. Kárpátalja az anyaországban: Források, képeslapok, emlékek bemutatása az 1944-ig tartó magyar időkből. Megérkezés Huszt romjai alá. Séta a várhegy tetejére, túra közben ismerkedés a híres rom múltbéli évszázadaival. A Tisza völgyének fényképezése felülről. Utazás keletre a Tisza mentén, ismerkedés a „legmagyarabb folyó” természet földrajzával. Rövid látogatás Visken, történetekkel az öt máramarosi koronavárosról (Visk, Técső, Huszt, Máramarossziget, Hosszúmező) múltjából. Látogatás a az 1300-as években épített erődtemplomban (református templom). Ismerkedés II. Rákóczi György itt tartott országgyűlésével és a fejedelem lengyelországi hadjáratával. Az egyedülálló festett famennyezet fényképezése. Továbbutazás Técső református templomához. A híres kazettás famennyezet megtekintése, majd rövid séta a Kossuth szoborhoz. A buszon ismertető Európa legnagyobb sóbányája, Aknaszlatina históriájáról, jelenlegi működéséről. Utazás a Tisza mentén, a még megmaradt, vadregényes függőhidak fényképezése. Európa középpontjának fényképezése Terebesfejérpatak északi határában, majd megérkezés az UNESCO védettség alatt álló Kárpáti Bioszféra Rezervátumba. Utazás a vadregényes hegyvidéki tájon, ismerkedés a huculok eredetével, életmódjával. Átutazás Rahón, fényképezéssel a Fekete- és Fehér-Tisza találkozásánál, majd azÁrpád-vonal bunkereinél. Esti érkezés a havasokkal körbeölelt Kőrösmezőre, a néhai magyar határőr központba.

Éj Kőrösmezőn

4. nap: A huculok hegyeiben a Fekete-Tisza forrásánál; A Tatár-hágó

(Figyelem! Esőkabát és a bokát tartó túrabakancs ajánlott.)

Reggeli látogatás a helytörténeti múzeum hucul szobájában. Ismerkedés a huculok életmódjával, a hegyvidéki pásztorkodás „alapjaival”. Milyenek a hucul lovak? A híres lovak bemutatása (dokumentumok alapján). Indulás teherautónkon, úttalan utakon, a Fekete-Tisza forrásához. A fenyvesek, páfrányerdők fényképezése. A nyájak és hucul pásztorok megörökítése (ha keresztezzük útjukat). Pihenő és piknik a Fekete-Tisza forrásánál. Visszatérés Kőrösmezőre, majd felkapaszkodás a Kárpátok főgerincére, a Tatár-hágóra. Ismerkedés a hágón túli Arany Horda, Kumánia (Kunország) történetével, és a magyarországi mongol invázió (Tatárjárás) eseményeivel. Szemelvények a Mongol-Világbirodalom legfontosabb eseményeiről és az Arany Horda leghíresebb kánjainak életéből.  Esti visszaérkezés Kőrösmezőre.

Éj Kőrösmezőn

5. nap: A Hó-vár (Hoverla), Ukrajna teteje; A Kárpátok főgerince

(Figyelem! Esőkabát és a bokát tartó túrabakancs ajánlott.)

Egész napos utazás és túra Kárpátalja legmagasabb csúcsára (s egyben Ukrajna tetejére) a 2.061 m magas Hó-várra (Hoverla). Az utazás buszon és teherautón történik. A csúcsra vezető utolsó 5 km szakasz, csak gyalog tehető meg, 60-90 perces túra keretében. A pihenők során a Kárpátok természetföldrajzának bemutatása. Néhány, a főgerinchez tartozó, különösen festői vonulat vázlatos ismertetése (Magas-Tátra; Csornahora; Máramarosi-havasok; Radnai-havasok; Kelemen-havasok; Fogarasi-havasok). Késő délután a Kőrösmezői Völgyzár műszaki építményeinek megkeresése (Árpád-vonal). Esti visszaérkezés szálláshelyünkre.

Éj Kőrösmezőn

6. nap: Az Árpád-vonal

Reggeli után 3 órás visszautazás Husztra, majd onnan északra a Nagy-ág völgyében, a Kraszna-havas keleti lejtői alatt Ökörmezőre. Az Árpád-vonal ökörmezői létesítményeinek felkutatása. Átkelés a Szinevéri-hágó festői vidékén a Talabor völgyébe. Megérkezés a Szinevéri Nemzeti Park bejáratához. Az Árpád-vonal könnyebben elérhető bunkereinek felkutatása. Ismerkedés az Árpád-vonal megépítésével, működési elvével Dr. Szabó József János „Az Árpád-vonal” c. munkája alapján. A völgyzárak feltárása, emlékezés a magyar határokat őrző hősökre. Hogyan épült az Árpád-vonal? A XX. század talán legnagyobb nemzetgazdasági beruházásának rekonstruálása. Az 1939-től kiépített magyar erődrendszer kiválóan kiállta a háború iszonyatos próbáját: a II. Világháború egyetlen védelmi vonala volt, amit nem sikerült érdemben áttörni. Visszatérés a Nagy-ág völgyébe, majd utazás a Beszkidek déli oldalán, Iszka érintésével Volócra.

Éj Volócon

7. nap: A Vereckei-hágón; Rákóczi földjén

Reggeli után az Árpád-vonal volóci bunkereinek felkutatása, majd indulás a Vereckei-hágóhoz. Utazás a magyarok bejövetelének útvonalán a történeti-mitológiai jelentőségű hágóra. A hágón séta a néhány éve felavatott Honfoglalás emlékműhöz. Megemlékezés a honfoglalásról, az Árpád-kor krónikákban megírtak alapján. A Feszty-körkép helyszíneinek „beazonosítása”, fényképezés. Visszaúton látogatás az Árpád-vonal megmaradt, szinevéri erődítményeinél. Séta a II. Rákóczi Ferencnek is otthont adó Vezérszállás faluban, ismertetővel a Rákóczi-szabadságharc sorsdöntő kárpátaljai eseményeivel. A vezérszállási Árpád-vonal emlékek felkutatása.

Éj Volócon

8. nap:

Reggeli után indulás Budapestre. Látogatás Szolyván, a szovjet rendszer magyar áldozatainak emlékparkjában, majd rövid vásárlási lehetőség Beregszászon. A határ átlépése után folyamatos utazás Budapestre. Megérkezés a Hősök-terére késő délután.

 

Figyelem! A túrák során zárt bakancs és esőkabát ajánlott!