ALBÁNIA, SZKANDER BÉG ORSZÁGA



Szállás típusa
Program szerint
Ellátás módja
Program szerint
Utazás módja
Busz
Időtartam
11 nap / 10 éj


MAKEDÓNIA – MONTENGRÓ – HORVÁTORSZÁG - BOSZNIA-HERCEGOVINA

Utazás: autóbusszal

Szállás: 3 és 4 *-os szállodákban

Ellátás: félpanzió

A részvételi díj tartalmazza a belépőket: Shkodra erőd, Lezha mauzóleum, Kruja erőd és etnikai múzeum, Tirana Nemzeti Múzeum, Durres ókori romkert, Berat fellegvár, Apollonia ókori romok, Ardenica kolostor, Butrinti ókori ásatási terület. Ha Beratban az Onufri Múzeum még felújítás alatt van, nem látogatható. A tranzitútvonal városlátogató programjai nem tartalmazzák a belépődíjakat. Az útközben előforduló, forgalmi akadályok miatti késésekből adódó elmaradt múzeumok látogatásáért a szervezőket felelősség nem terheli.

 

Program:

1. nap. Budapest - Újvidék - Belgrád – Nis – Skopje

Találkozó 05.30-kor. Indulás 06.00órakor. Belgrádban séta a Kalemegdanon Hunyadi János emlékhelyhez.Esti érkezés Skopjéba, vacsora.

Éj Skopjéban

2. nap. Skopje – Ohrid – Sveti Namu - Pogradec

A reggeli után városnézés a Nagy Sándor kulturális örökségére épült és számos vitát kavart belvárosban. Elutazunk Ohridba, a Világörökségi jelzőt viselő városba, majd a tóparti, világhírű Sveti Naum kolostoráttekintjük meg a délutáni órákban. (A két helyszín belépődíja várhatóan 4.-€/fő) Esti érkezés Albániába a szállásunkra, vacsorára.

Éj Pogradecben

3. nap. Elbasan - Berat

A következő látnivalónk a kereskedelmi útvonal mentén kiépült Elbasan és az erődje. Délutáni érkezés Beratba,Albánia múzeum városába, amely az UNESCO Világörökség része. A város feletti erdőben a XIII. – XIV. századból származó templomok, Onufri, híres albán ikonfestő múzeuma és csodálatos panoráma vár. Berat, az „ezerablakos város” további nevezetességeivel ismerkedünk az egykori történelmi városközpontban. Megtekintjük a török kor emlékeit: a dzsámit és medreszét (moszlim, vallási iskola, dervisek szállása). A hegy alatti muzulmán Mangalem - negyedben, majd áthaladva az 1780-ban épített kőhídon, a keresztény Gorica - negyedben folytatjuk a városnézést.

Éj Beratban

4. nap. Gjirokastra – Butrinti- Saranda

Az Albán-Rivierához közeli helyekkel ismerkedünk meg a nap folyamán. A hegyen épült Gjirokastra ősi UNESCO világörökségi helyszíne, „a szépen megőrzött oszmán kori városok egy ritka példája”. Enver Hoxha szülőháza ma néprajzi múzeumnak ad otthont. Délutáni érkezés Butrintiba, aminek az épületei az elmúlt kétezer év történetének valamennyi korszakát megidézik. A görög és római kori ásatási területek megtekintését követően érkezés a szállásunkra.

Éj Sarandában

5. nap. Apollónia – Ardenica - Durres

Apollonia romvárosa az ókorban már Augustus időszakában jelentős település volt, s értékeit a folyamatos ásatások hozzák felszínre. Testközelből tekinthetünk meg néhány beton bunkert, Enver Hodzsa időszakából az utak mentén, majd utazás Ardenica-ba, ahol egy középkori, ma már újra működő ortodox kolostort keresünk fel. A templomban csodálatosan faragott és aranyozott ikonosztáz és szószék a fő látnivaló az értékes falfestmények mellett. Esti érkezés a tengerparti Durresbe.

Éj Durresben

6. nap. Durres

Városnézés a Velencei Erőd maradványainak és a tengerparti központ megtekintésével a délelőtti órákban. Déltől pihenés, fürdés, kikapcsolódás a tengerparton.

Éj Durresben

7. nap. Tirana – Kruje – Lezha - Shokdra

Délelőtti érkezés Tiranába, Albánia fővárosába. Ismerkedés a látnivalókkal, amelyek a Szkander bég nevét viselő főtér körül összpontosulnak: a Nemzeti Múzeum, az Opera, az Ethem Bej mecset és a Szahat Kula, az Óratorony.Kruje nevezetességeivel délutántól ismerkedünk meg: a Szkander bég Múzeum, mely a régi vár alapjain lett újjáépítve, s büszkén hirdeti az itt született vezér, Hunyadi János fegyvertársa, hírnevét, katonai, politikai nagyságát. A hegyoldalba épült város és a vár méltán viseli az „Adria erkélye” címet. A szomszédos Néprajzi Múzeum az elmúlt századok családi életkörülményeit mutatja be. Késő délutáni érkezés a Szkander Bég Mauzóleumához Lezhaba. A település neve összefonódott Szkander bég (Kasztrióta György) nevével, aki 1444-ben itt hozta létre a törökellenes Albán Ligát, és halála után itt temették el. A jelképes sírt magába foglaló mauzóleum megtekintése.

Éj Lezhaban

8. nap. Sveti Stefan – Budva

Érkezés az Albán-Alpok tövében húzódó Shkodrába, báró Nopcsa Ferenc kedvelt városába. Séta a belváros házai között, majd az erőd megtekintése következik a meredek feljáró leküzdésével. A hegyek közötti határátkelőhelyen hagyjuk el Albániát, és érkezünk Montenegróba. Az első látnivaló, a ma már szállodaként üzemelő Sveti Stefan, rövid fotószünettel. Budvában ismerkedés a velencei stílusú óvárosban.

Éj Tivat régióban

9. nap. Kotor – Szirti-Madonna szigete - Cetinje

Kirándulás az Osztrák-Magyar Monarchia egykori kikötőjébe, a festőien szép öbölben elhelyezkedő Kotorba, ahol megtekintjük a múzeumot és a belvárost. Hajókázás a Szirti-Madonna szigetén lévő kápolnához.   Cetinjéből aNjegos Mauzóleumhoz busszal egy darabig el tudunk menni a Lovćen hegy csúcsára, ahol II. Petar Petrović Njegos mauzóleuma található (busztól 10 perc séta. 461 lépcső). Innen csodálatos kilátás nyílik a Kotori öbölre, Cetinjére, a Szkadári-tóra. Innét ha jó az idő, és nincsen kőomlás, akkor a szerpentinen lehet lejutni, vagy a Cetinje útvonalon. Mindez  a napi viszonyok szerint a helyszínen derül ki.

Éj Tivat régióban

10. nap. Dubrovnik – Mostar – Szarajevó

Határátlépés után érkezés Dubrovnikba, az egykori Raguzába. Séta a világhírű óvárosban. A délutáni órákban érkezünk Mostarba a keresztény-moszlim kultúrát vegyítő városba. Fotószünet és séta a híres Öreg-hídnál. Esti érkezés a nagy változásokat megélt és Ferenc Ferdinánd elleni merénylet által világhírűvé vált Szarajevóba, ahol, ha időnk engedi, esti sétát teszünk a török bazárban.

Éj Szarajevóban

11. nap. Jajca - Budapest

A reggeli városnéző séta után indulunk haza. Útközben rálátunk a ma már híressé vált Boszniai Piramisokra, amelyek számos titkot rejtenek a feltárások szerint. Jajcánál, a Hunyadi Mátyás által is birtokolt erdőnél, és Csontváry „vízesésénél” tett pihenőt követően folytatjuk utunkat Banja Lukán át hazafelé. Késő esti érkezés Budapestre.