CSÍKSOMLYÓ ZARÁNDOKLAT



Szállás típusa
Szálloda ***
Ellátás módja
Félpanzió
Utazás módja
Busz
Időtartam
5 nap / 4 éj


Csíksomlyó Zarándoklat 

„Ezen a napon hajnalban kelni, még mielőtt pirkad...” 

A székelyek, a kelet-erdélyi és a csángó magyarok pünkösdkor évszázadok óta elzarándokolnak Szűz Mária kegyszobrához és ünnepi misén vesznek részt. 
A zarándoklat mára túlnőtt múltján, nemcsak Erdélyből, hanem a világ minden tájáról érkeznek magyarok, hogy kifejezzék összetartozásukat.
A csíksomlyói búcsú története 1444-ig nyúlik vissza, amikor IV. Jenő pápa körlevélben buzdítja a híveket, hogy a ferencesek segítségére legyenek a templomépítésben. Az elvégzett munkáért cserébe búcsút engedélyezett. A székely nép Mária-kultusza azonban valószínűleg régibb időkig megy vissza, a „napba öltözött asszony” már a kereszténység felvétele óta a nép fő pártfogója és imáinak tárgya lehetett. A levélben a pápa is megemlíti, hogy a hívek nagy sokasága szokott összejönni ájtatosságnak okából és gyakorta nem szűnik meg Máriát tisztelni. A búcsújárás 1567-ben vett új fordulatot, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel jött, hogy a csíki, gyergyói és kászoni székelyeket az új hitre térítse. A nép azonban István gyergyóalfalusi plébános vezetésével, fegyverrel űzte el a protestáns sereget. A csata alatt az asszonyok és gyermekek a templomban imádkoztak és a győztes sereg lobogóit nyírfaágakkal ékesítve vonult le a Hargitáról. A templomban maradtak pedig eléjük mentek és együtt adtak hálát Istennek a győzelemért. 
A fentiek emlékére gyűlik össze minden év pünkösd szombatján a székelység, és a Kissomlyó hegyén nyírfaágakkal ékesített zászlókkal körmenetet tart. Az egykori eseményre emlékezve az is hagyomány, hogy a gyergyóalfalusi keresztalja megy a menet elején. A menetet szokásosan a csángók zárják. 

Szászföld, Székelyföld és a Havasok a Tündérkert emlékeivel

„Ha a Föld Isten kalapja, úgy Erdély bokréta rajta.”    

Utazás: autóbusszal
Szállás: Küküllő Hotel*** Székelyudvarhely
Ellátás: Reggeli és vacsora (első este menü) svédasztalos választékkal a Küküllő szállodában. Ebédekre hideg élelem, és innivaló hozatala minden napra ajánlott!

Program:
1.    nap/12. Csütörtök: Bak – Budapest - Arad – Nagyszeben – Székelyudvarhely
Találkozó 03.00-kor és indulás 03.30 órakor a Baki Agrocentrum elől. Budapest Népliget felszállás 06.00-kor. Átutazás, Aradon kitérővel az Vértanúk Emlékművéhez és a Szabadságszoborhoz. Borkóstoló Balla Gézánál a Ménes Birtok Pincészetében: Mustos Fehér, Rosé, Kadarka, Kadarisszima. Ebéd útközben az autóbuszon a hozott élelemből :) Frissítő séta Nagyszebenbelvárosában. Esti érkezés vacsorára a szállodába.
Éj Székelyudvarhelyen

2. nap/13. Péntek: Székelyudvarhely – Csomakőrös – Nyerges-tető
Reggelit követően 08.30-kor indulunk és a Homoródi-dombságot átszelve Szászföldön – ill. Királyföldön – át érkezünk Erdővidéknépszerű településére, a már 9. században jegyzett, ősi családneveket őrző Vargyasra, a bútorkészítés és bútorfestésfellegvárába, Sütő Istvánhoz. Látogatás a Daniel-kastélynál és az egyedien díszített unitárius templom fényképezése. A napi látnivalókat bővítjük a Hargita és a Persányi-hegység között megbúvó Miklósvár, Kálnoky Tibor gróf birtoka mentén – amely Károly Walesi herceg és trónörökös pihenésének is az egyik kedvelt helyszíne. 
Továbbutazás Csomakőrösre, a falu híres szülötte, Kőrösi Csoma Sándor emlékhelyéhez. Megemlékezünk a Csíki –havasokat és a Torjai – hegységet összekötő, Nyerges – tetőhöz kapcsolódó, 1848 – 1849. évi forradalom, és szabadságharc székely - „thermopülai” hőseiről. Esti érkezés a szállodába Homoródfürdő borvízének kóstolásával. Vacsora a szállodában.
Éj Székelyudvarhelyen

3.    nap/14. Szombat: Csíksomlyói Szentmise
Korai ébresztő 05.30-kor. Reggeli 06.00-kor és indulás 06.30-kor, átkeléssel a Hargitán a Csíksomlyói Búcsú helyszínére. Parkolás és gyalog megyünk tovább. Gyalog felkapaszkodunk a Hármashalom Oltárhoz a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol sok százezer zarándok társaságában részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. Utána a tömegtől függően meglátogatjuk a Csodatévő Szűz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban. A program szerint itt töltjük el a teljes napot. Az autóbuszok nem mozoghatnak késő délutánig. A tervezett indulás 18.00 után. Esti érkezés vissza a szállásra és vacsora,
Éj Székelyudvarhelyen

4.    nap/15. Vasárnap: Madarasi Hargita – Korond - Farkaslaka – Szejkefürdő
Indulás 08.00-kor. Ivó kútjához. Traktornyergen utazunk a székelyek szent hegyére, a Madarasi Hargitára. A menedékháztól fél órás gyaloglás az 1801 m magas csúcsra. Visszaérkezést követően a délutáni programok része Korond vásárlással, Farkaslaka, Tamási Áron emlékhelyével, és Szejkefürdőn tisztelgés Orbán Balázs sírjánál. Vacsora a szállodában.
Éj Székelyudvarhelyen

5.    nap/16. Hétfő: Székelyudvarhely – Fehéregyháza - Segesvár – Marosvásárhely – Kolozsvár – Bánffyhunyad (Kalotaszeg) - Nagyvárad – Budapest – Bak
Reggeli 06.00-kor. Indulás 06.30-kor. Egész napos utazás rövid, pihenőkkel a Petőfi – emlékhelynél, Marosvásárhelyen a Kultúrpalotánál, és Kalotaszegen, Bánffyhunyadon. Késő esti érkezés Bakra.

A csomag ára a programban felsorolt valamennyi élmény és kulturális programot tartalmazza. Italfogyasztás igény szerint a helyszínen fizetendő. EBÉDRE JAVASOLT HIDEG ÉLELEM HOZATALA MINDEN NAP!