AZ ELZÁSZI BOROK ÚTJA



Szállás típusa
Szálloda ***
Ellátás módja
Félpanzió
Utazás módja
Busz
Időtartam
5 nap / 4 éj


Franciaországban teljesen kiépített bor utak is megtalálhatóak. Az elzászi borok útja északról délre, mintegy 170 km-es vonalon, fenséges körülmények között vezet a szőlőültetvények között 2-3 kilométerenként érintve egy-egy falut. A helyi gazdák boraikkal büszkélkedve kóstolóra hívják a vendégeket. Megízlelhetik például a Pinot blanc, Pinot gris, Riesling, Muscat d’Alsace vagy a Gewurztraminer nedűket.

 

Az Ínyencek és az Ízek Útján

Strasbourg – Ribeauvillé – Riquewihr – Colmar – Eguisheim 

Programterv:

1. nap: Elutazás

Találkozó Budapesten, indulás. Utazás pihenőkkel és esti érkezés a Strassbourg környéki szállásra.

Vacsora a szállodában.  

2. nap: Strasbourg - Ribeauvillé

  

A Rajna völgyének egyik legvonzóbb nagyvárosa a francia-német határon helyezkedik el. Strasbourg a franciaországi Elzász tartomány gazdasági, kulturális és idegenforgalmi központja. Itt található az Emberi Jogok Európai Bírósága, az Európa Tanács és az Európai Unió parlamentje is. A strasbourg-i Notre-Dame katedrális a világ 6. legmagasabb temploma. Érdekessége, hogy a XI. században kezdték építeni, de csak a XV. századra készült el, így az eközben megjelenő összes stílus jegyét magán viseli. A templomban található világóra egyedülálló a maga nemében. Minden órában előjön a Halál alakja, és kaszával üti le az órát. A „Petit-France” gerendás házai és csatornáit is érdemes megtekinteni. Ez a Grand Île sarkában található városnegyed telis-tele van éttermekkel, hotelekkel és szuvenír boltokkal.  A fedett hidak (Ponts Couverts) a „Petit-France” határánál helyezkednek el. Három a XIII. századból származó toronyból és fából készült, fedett gyaloghidakból áll a város egyik legnépszerűbb, védett örökségnek számító nevezetessége. A Quartier Allemand, azaz a német negyed, a germán neoklasszikus építészetet képviseli Strasbourgban. Ezen városrész szívében találjuk a Place de la République-t, vagyis a Köztársaság teret. A modern Strasbourgot az európai intézmények negyede testesíti meg. A Rohan palota azon kívül, hogy a helyi barokk építészet csúcsa, azért is fontos, mert a XIX. század vége óta a város három legjelentősebb múzeumának ad otthont: a Régészeti, a Képzőművészeti Múzeumnak és a Műtárgyak múzeumának. A Strasbourg szívében található Orangerie Park a város egyik legnagyobb zöld övezetének számít. Területén, valamint körülötte több patak, kisebb folyó is csörgedezik. 

Délután borkóstoló a Borok és Ízek Útja mentén Ribeauvillé-ban.  

  

Ribeauvillé egy festői város Franciaország észak-keleti részén. Az elzászi borút egyik legfontosabb állomása. Az őskori falak által körülvett településen középkori házak, régi gótikus templomok találhatók. A XIII. században épült „Butcher’s Gate” („Mészáros kapuja”) is rendkívül érdekes, többször átalakították az évszázadok során. A városházát és ezüst serleg gyűjteményét is érdemes megtekinteni. A gyűjtemény darabjait a ribeaupierre-i grófoktól kapta a város. A „Muzsikusok háza” az utcai zenészek székhelye volt. Ez egy egyedien díszített homlokzatú ház 1683-ból. Ribeauvillé környékén három vár is emelkedik, a „Saint Ulrich”, a „Girsberg”, és a „Haut Ribeaupierre”. Az első a legrégebbi és egyben legjelentősebb, az utolsó, a Haut Ribeaupierre pedig a legmagasabb a három vár közül. Ezekről a magaslati pontokról csodálatos kilátás nyílik Elzász vidékeire és a Vogézek csúcsaira egyaránt. 

Vacsora a szállodában. 

3. nap: Riquewihr - Strasbourg

Riquewihr az elzászi borvidék ékköve, egy középkori város a Vogézek hegycsúcsai között. Faházakból és egy XIII. századi védőkapuból (Dolder torony) áll, melyek kivételes építészeti teljességet alkotnak. A különböző múzeumok lehetőséget nyújtanak a Riquewihr régió történelmének és kulturális örökségének megismerésére. 

• „Tolvajok tornya”: volt börtön.
• Borászok Háza: XVI. századból. 
• Dolder torony: a XIII. századból származó védelmi célt szolgál kapu. (kívülről)

Délután borkóstoló a Borok és Ízek Útja mentén Riquewihr-ben. Kora esti séta és szabadprogram Strasbourgban.

Vacsora a szállodában.

4. nap. Colmar - Eguisheim

Colmar az elzászi borvidék fővárosa, egy bájos és vonzó város. Az első számú attrakció a „Petit Venice”, azaz a település „Kis Velencéje”. Az Underlinden Múzeum domonkos rendű nővérek kolostorának és a Matthias Grünewald által megalkotott Isenheim-i oltárnak is otthont adó, 1849-ban megalapított létesítmény. Őskori leleteket, helyi és nemzetközi műalkotásokat mutatja be Elzász meglátogatottabb múzeuma, mely évente mintegy 20 000 látogatót fogad. A Bartholdi Múzeum-ot egy, a Colmarban született, művészről neveztek el. Frédéric Auguste Bartholdi tervezte a New York City-ben található Szabadság szobrot. (csak kívülről).

 

Eguisheim szinte egy nyúlványa Colmar városának, annyira közel fekszenek egymáshoz. Történelmük azonban teljesen külön válik, a múltban történtek szempontjából külön-külön is nagy jelentőséggel bírnak. Equisheim csak úgy, mint sok környező település, az elzászi borút mentén található. A Rue du Remparts egy bájos keskeny utcácska, színes faházakkal szegélyezve. Ezen utcán végigmenve az óváros egészét felfedezhetjük. A VIII. századi Eguisheim-i kastély IX. Leó pápa szülőhelye volt 1002-ben. A város felett 3, a X. és XII. század között épült, kastély maradványa láthatók: Le Wahlenbourg, Le Dagsbourg, and Le Weckmund. Amit nem szabd kihagyni Eguisheim-ban: a két reneszánsz szökőkút, a XVI. századi házak, a Szent Péter templom, a Szent Paul templom romantikus és gótikus részeivel.

Délután borkóstoló a Borok és Ízek Útja mentén Eguisheimben-ben.

Vacsora a szállodában.

5. nap: Indulás

Indulás reggelit követően 07.30-kor. Útközbeni pihenőkkel érkezés késő este Budapestre. Igény szerinti vacsora lehetőség a Rosenberger étteremben St. Pöltenben.

Összes várható km: 2500. 

Budapest – Strasbourg: 1060 km, utazási idő kb. 12-14 óra pihenőkkel együtt
Strasbourg – Ribeauvillé: 68 km, utazási idő 70 perc
Ribeauvillé – Riquewihr: 5 km, utazási idő 10 perc
Riquewihr – Colmar: 15 km, utazási idő 30 perc
Colmar – Eguisheim: 8,7 km, utazási idő: 15 perc